Multimediale expositie – I never promised you a rose garden! Nog op 5 en 6 oktober 2024

In het Betuwse dorp Heesselt met een paar honderd inwoners is op 28/29 september en 5/6 oktober de multimediale tentoonstelling I never Promised you a rose garden van Soraya van Houwelingen – met ook audio en tekst van de hand van podcastmaker Jacqueline Maris – te zien en te horen.
Naast levensgrote beelden van vrouwen die door het leven zijn getekend, zullen er ook schilderijen met kinderen in de kerk hangen. Kinderherinneringen zijn in tekst gevat, bij de grote doeken hoor je persoonlijke verhalen.
Krachtige beelden, stemmen en tekst; het wordt een tentoonstelling die meer is dan de som der delen.

expo soraya jacqueline oktober 2024 1

Achtergrond van de tentoonstelling
Toen Soraya van Houwelingen in korte tijd drie vriendinnen op dramatische wijze verloor, moest ze daar iets mee. Ze begon hen te schilderen, in al hun aftakeling. Levensgrote doeken met littekens, zowel lichamelijk als fysiek. Uiteindelijk werd het een serie van acht sterke, soms schokkende beelden; Soraya’s interpretaties van mensen die ze zo goed kende en kent.
Tijdens I never promised you a rose garden worden deze enorme vrouwen tentoongesteld samen met een dertigtal kleine schilderijen van meisjes van toen op een leeftijd van een jaar of vier. Een tijdsbeeld van de jaren zestig, geschilderd op bloemenstof. Een verwijzing naar de ‘rozentuin’. De kinderen hebben nog een leven voor zich, zijn bijna de onschuld zelve. Een groot contrast met de vrouwen (en man).

Beleving
I never promised you a rose garden gaat over het leven zelf. De kinderen staan in het moment, beseffen niet wat hen te wachten staat, denken daar niet aan. Herinneringen van de geschilderde kinderen liggen in minimalistische, staccato teksten in de kerkbanken. En nodigen je uit om in je eigen kindertijd te duiken.
Terwijl je de soms schokkende beelden van vooral vrouwen tot je laat doordringen, hoor je hun stemmen. Of die van mensen die hen liefhebben. De stemmen leggen niks uit, maar zijn complementair aan het beeld. Wat je hoort, vult het beeld aan en verleid je nog beter te kijken. Zodat het geheel van I never promised you a rose garden nog lang zal blijven doorsidderen.

TIP: voor een ultieme beleving van de persoonlijke verhalen bij I never promised you a rose garden is het het best om met oortjes te luisteren.
En verder zijn er aan de tentoonstelling gelinkte mooie hebbedingetjes te koop. Deze bevelen we van harte aan om de kosten van deze bijzondere gratis expositie met audio te kunnen bekostigen.

I never promised you a rose garden
Locatie: Kerklaan 6, 4063CV Heesselt
Data: 28/29 september & 5/6 oktober 2024
Tijd: van 11 tot 5 uur

OVER DE MAKERS:  

Soraya van Houwelingen

Zij deed haar opleiding aan de kunstacademie in Amersfoort die later de Hoge School voor de Kunsten werd. Na haar afstuderen kreeg ze als jonge talentvolle kunstenaar een startstipendium van Stichting Fonds voor de Beeldende Kunsten. Haar leven liep anders; ze verloor vlak na haar afstuderen haar broer aan HIV en raakte zwanger. Er volgden nog twee kinderen. Maar tussen het geld verdienen met lessen en workshops geven door, bleef ze haar talenten verder uitwerken en ontwikkelen.

Dat resulteerde o.a. in recente exposities in Soest, Leerdam, Paleis Soestdijk, Geldermalsen en Varik. Ze deed mee aan diverse kunstevenementen in onze regio. Haar werk bevindt zich in privé collecties in binnen- en buitenland.

Jacqueline Maris

Zij werkte bijna 30 jaar bij de VPROradio als documentairemaker en verslaggever. Afgelopen jaren is ze vooral bezig met multimedia en podcast, o.a. voor de omroepen en Podimo. Ze produceert met haar bedrijf ook podcast van anderen die ze  begeleidt in het maakproces (bijv. De Spanjestrijders en ik, dit voorjaar bij OVT/Het Spoor Terug van de VPRO). Bij gemeente West Betuwe zijn haar luistertochten over begraafplaatsen en kerkhoven te vinden in het project Verborgen Verhalen van West Betuwe. 

expo soraya en jacqueline oktober 2024

Fotografie: Esther de Bruijn

Deel dit bericht in je netwerk

Plaats een bericht

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *