Community-art project STROOM

Het community-art project STROOM is een project van Cultuur- & Erfgoedpact Rivierenland. Met het Cultuur- & Erfgoedpact werken acht gemeenten uit Rivierenland samen aan de versterking van kunst en cultuur in de regio. Mark van Dooren, al jaren actief in de cultuursector, is projectleider van het Cultuurpact en vertelt over het nieuwste project STROOM: “We gaan nu een volgende fase in met community-art, met nieuwe, deels jonge makers.”

De pijlers onder dit project zijn locatietheater in Tiel, Tricht en Culemborg en een culturele audiotour tussen de voorstellingen.

Met en voor inwoners
Vier theatermakers creëren met participanten uit Rivierenland drie theatervoorstellingen die in Culemborg, Tricht en Tiel te zien zijn. “We vinden het belangrijk om deze voorstellingen met en voor de inwoners te maken.” Daarnaast gaan jongeren met begeleiding van Hanna Timmers een bustocht langs de locaties organiseren. Daar horen ook een expositie en een podcast bij.

Na de succesvolle community-art voorstelling NATLAND uit 2012, ontstond de behoefte om weer een nieuwe voorstelling te ontwikkelen. “Zo ontstonden er brainstormavonden met theatermakers om te kijken wat we wilden maken”, vertelt theatermaker Greet Mertens.

Uit de brainstormsessies kwamen goede ideeën. “We wilden ons verdiepen in het leven langs de rivier, onze gemeenschappelijke ervaringen in het Rivierenland.”

Voortgedreven door krachten
“Uiteindelijk is een drieluik van theatervoorstellingen genaamd STROOM bedacht dat het thema van voortdurende beweging in ons leven belicht. Mensen worden voortgedreven door verschillende krachten – van liefde tot werk, van oorlog tot verandering van leefomgeving.”

Wie komt? Wat blijft? Laat gaan? Deze vragen worden beantwoord in de theatervoorstellingen.

Greet Mertens en Ton van Vlijmen verdiepen zich samen in het onderwerp ‘wat blijft’. “Onze voorstelling zal in de kerk van Tricht worden gespeeld en vormt het sluitstuk van een reeks activiteiten rond het verleden en de toekomst van Tricht.” 

Leven verbeteren?
Hun inspiratiebron is het idee van goed voorouderschap: hoe kunnen we het leven voor mens en aarde op lange termijn verbeteren? “In het project zullen we aandacht besteden aan archeologische vondsten die onlangs in Tricht zijn gedaan, alsook aan het samen nadenken over de toekomst.”

Waar voel je je thuis?
Tom Jaspers is de derde theatermaker en woont sinds vorig jaar in Culemborg. “Ik kwam al vrij snel in aanraking met dit project en de verhuizing naar Culemborg werd de start van mijn voorstelling.”

Zijn voorstelling gaat namelijk over de rijke geschiedenis rondom het onderwerp migratie in vrijstad Culemborg. Door de eeuwen heen zijn veel mensen naar Culemborg verhuisd of gevlucht. Dit sprak hem erg aan en ‘waar voel je je thuis?’ werd de onderliggende vraag van de voorstelling. De voorstelling wordt in Culemborg opgevoerd. Deze voorstelling wil Tom opzetten met professionele podiumkunstenaars en liefhebbers van Culemborg. “Zo wil ik jong en oud betrekken en wil ik ook zangkoren en dansgroepen een rol geven in het stuk. Op die manier wordt het echt voor en door Culemborgers.”

Kracht van het loslaten
Tot slot zal theatermaker Suzanne Reindersma een voorstelling maken over ‘loslaten’. “Ik onderzoek in verschillende rituelen langs de Linge in Tiel de vaardigheden van het laten gaan en loslaten. Dit ritueel creëer ik met vrouwen van allerlei generaties en achtergronden waardoor de kracht van het loslaten in het licht wordt gezet.” Suzanne hoopt mensen met elkaar te verbinden tijdens deze voorstellingen.

De theaterproducties zijn los van elkaar te zien, maar je kunt ze ook als een drieluik bekijken in het laatste weekend van september en het eerste weekend van oktober. Meer informatie hierover op https://cultuurpactrivierenland.nl/sitestroom/