Terugblik bijeenkomst 16 maart 2023 in Tricht

De culturele bijeenkomsten van het Collectief reizen van dorp naar dorp om in alle kernen van West Betuwe kunstenaars en cultuurmakers met elkaar te verbinden. Donderdag 16 maart was de foyer van Dorpshuis Tricht onze gastheer voor onze avond vol muziek, uitwisseling, informatie en ontmoeting. Fijn dat jullie er weer in groten getale bij waren en dank aan de vrijwilligers van het Dorpshuis!

Onder de bezielende leiding van Ton van Vlijmen werden we meegevoerd in het zeer gevarieerde programma en ontstond er een avond met veel humor en verbondenheid.

img 2481

Duo voorzitter Jur van der Lecq trapte af door ons te vertellen over onze activiteiten en bijeenkomsten van afgelopen jaar en de plannen voor volgend jaar, zoals het Poëzieproject, het Docuproject en het Lingeproject. De gemeente West Betuwe draagt het Collectief een warm hart toe en de Collectiefavonden kunnen mede dankzij hun steun gerealiseerd worden. Vanaf 2024 gaan we hiervoor een structurele subsidie ontvangen.

Annelotte Verhaagen deed een oproep voor nieuwe leden van de kerngroep van het Collectief. Lijkt het je leuk om mee te denken en te helpen om de culturele avonden vorm te geven: meld je aan!

Twee poëzieprojecten voor de openbare ruimte zijn gehonoreerd:

‘Met je neus in de wind’, een ontwerp met poëzie op de pijler van de brug bij Beesd door Mariëlle van der Gouw. En als tweede project ‘Dichtregels’ op de Brede School in Heukelum. Een voorstel van Georgina Lammerts van Bueren, Laura Krah en Aukje Rammelt, waarbij schoolkinderen bij de uitvoering betrokken zullen zijn. Beide projecten werden gepresenteerd en toegelicht. Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Er was weer een nieuwe documentairefilm. Dit keer van Riet en Paul Verbeeck, respectievelijk keramiste en beeldhouwer in Meteren, atelier de Kersentuin.

Daarna konden we genieten van een gedeelte uit de muziekvoorstelling ‘De Beestenboel’, gemaakt door Aria Stoops, Hanny de Winter en Nasim de Haas voor kinderen van groep 1 t/m 3 en gebaseerd op het Carnaval der Dieren van Camille Saint Saëns. Niet alleen werden we geraakt door de muziek, ook hebben we enthousiast meegedaan als leeuwen, vissen en olifantjes!

img 2492

In de pauze kregen we spontaan een lied aangeboden van het koor Tutti Frutti, dat die avond repeteerde in het Dorpshuis.

img 2504

Mark van Dooren van Cultuur- en Erfgoedpact Rivierenland vertelde over de ontwikkelingen van het Lingeproject.

img 2507

Bij het item ‘Zeggen, vragen, delen’ kwamen een aantal initiatieven naar voren:

– Jacqueline Maris treedt op met de River Folk Sideshow op 30 april op in het Stroomhuis. Dat is tevens de premiere van Requiem74. Meer info onder kopje Zeggen Vragen Delen.

– Gabri Wijnakker vertelde over de Oekraiense kunstenaar Yana Voronina, die van maart t/m september haar intrek neemt in het het pop-up atelier in Geldermalsen, Achter ’t Veer 32. Zoals zij zelf zegt: “Hier krijg ik de kans mijn ervaringen te delen, kan ik leren van Nederlandse creatievelingen en kan ik creatieve avonden organiseren. Zo kan ik ook weer iets teruggeven aan de mensen in de Betuwe.”

– Paul Parren heeft een kunstwerk gemaakt met de frottage-techniek, dat geëxposeerd gaat worden in het nieuwe gemeentehuis van West Betuwe.

– Toneelgroep Elckerlyc liet een scene zien uit hun nieuwe voorstelling ‘Momenten van geluk’, een hilarisch, tragisch en herkenbaar familieverhaal. Te zien op 14, 15 en 16 april In De Pluk. Zie ook www.toneelgroepelckerlyc.nl

– 28 maart is er in Tiel een evenement ‘Meedoen is de kunst’, voor amateurkunst, verenigingen, makers en organisaties. zie ook www.cultuuroost.nl/meedoen-is-de-kunst

– Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe presenteert in het voorjaar van 2023 haar 5e route in het project Wegwijs in de Betuwe, een route langs kastelen in de 26 kernen van West Betuwe. Zie ook www.skcwb.nl

– Gabri Wijnakker vertelt over het West Betuws lied: binnenkort vindt de compositie-finale plaats, waarbij alle deelnemers live voor de vakjury spelen. Zie ook www.hetwestbetuwslied.nl

– het Collectief wil tijdens volgende bijeenkomsten wellicht workshops organiseren of sprekers uitnodigen op het gebied van kunst en cultuur. Op welk vlak is er behoefte aan informatie, kennis of verdieping? We roepen mensen op die over een interessant onderwerp kunnen spreken of een workshop zouden willen geven. We horen het graag op info@collectiefwestbetuwe.nl

Ter afsluiting zong Andrea van Beek nog een prachtig lied van Gildas Delaporte. En ze vertelde over Soit, een ensemble van Sanne de Graaf, celliste, Bert van den Brink, piano en accordeon en Andrea zelf. Zij zullen tijdens onze volgende bijeenkomst voor ons optreden. Zie ook https://www.youtube.com/watch?v=4DjZX1hUwT4.

De volgende bijeenkomst is op donderdagavond 1 juni bij boerderij De Limburg in Meteren. Heel graag tot dan!

poster 2023 beestenboel def smal uitgesneden
Deel dit bericht in je netwerk