Requiem74 – aftrap in Stroomhuis op 30 april 2023

30 april brengt de River Folk Sideshow voor het eerst hun ballade Requiem74. Het is een lied over Waalbandijk 74 in Heesselt dat na bijna een eeuw van de aardbodem verdween. Net als de oude bomen rondom het huis. Bijzonder is dat ze het lied brengen met beeld. Beeld van de grijper die het huis uiteenrijt. En ze stellen de vraag: was dit echt nodig om onze dijk veiliger te maken?

Er was eens een huis. In Heesselt aan de dijk. Met een zadeldak, linden ervoor en hoogstam kers, beuk- en notenbomen in de tuin. En drie populieren, hoger dan het kerkje van Heesselt. Nu staan er stompjes in de modder. De dijkversterking eist nu eenmaal offers, zeggen de ingenieurs en gebiedsmanagers van Waterschap Rivierenland. Een groep kunstenaars en cultuurmakers uit de regio zet daar vraagtekens bij.

Nummer 74 staat volgens hen symbool voor het ‘systeemdenken’ van planologen en techneuten die spreken over amoveren (= slopen) en meekoppelkansen versus de stemmen van bewoners die besef hebben van (cultuur)historie. Bij ons is er geschiedenis, bij hen zijn er planningen en schema’s. Inspraak of luisteren naar burgers lijkt iets te zijn dat moet worden afgevinkt op een to do-lijst. Ze hebben een eigen taal ontwikkeld die wij als burgers niet meer verstaan. En dat verschijnsel reikt verder dan alleen Rivierenland.

Requiem74

Een groep kunstenaars en cultuurmakers uit de regio wil de gebeurtenissen rondom Waalbandijk 74 het hart maken van een kritisch kunstproject met verschillende uitingen. We denken aan een tentoonstelling met boek, een podcast, een impressionistische film over wat er met het huis gebeurde en als alternatieve dijkopening over een jaar of twee een rondreizende voorstelling met liedjes, cabaret en theater, en natuurlijk de film waarin naast beeld van nr 74 ook flarden uit de gesprekken met ex-bewoners die vertellen over het huis.  

Het team tot nu toe

Het belangrijkste was om het verdwijnen van nr 74 vast te leggen. De andere plannen zijn in ontwikkeling. Tot nu toe zijn betrokken geweest:

Fotograaf Rob Melchior uit Varik heeft vanaf vorig jaar april het huis in alle seizoenen vastgelegd. De sloop en bomenkap zijn met drone gefilmd.

Annelotte Verhaagen uit Deil filmde al in augustus in het huis en volgde met haar camera alle gebeurtenissen daarna.

Jan Pieter Tuinstra uit Amsterdam is professioneel cameraman en filmde een dag tijdens de sloop.

Jacqueline Maris uit Heesselt spoorde een aantal bewoners van het huis dat in 1926 werd gebouwd op voor een podcast. En zij schreef de tekst van de ballade die 30 april zijn première beleeft tijdens het optreden van de River Folk Sideshow in het Stroomhuis. Violist Louis de Jel en gitarist Pieter Engels begeleiden haar. Komt dat zien en beleven!

dsc01539 van dijk af naar benenden
waalbandijk 74 anno 2023 stompjes in de modder
Deel dit bericht in je netwerk

Eén reactie

Plaats een bericht

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *