Aankondiging kunstenaarsdag op de Lingeborgh 15 juni 2023

Op donderdag 15 juni 2023 wordt een ‘kunstenaarsdag’ georganiseerd voor de brugklassers van De Lingeborgh. Op deze dag worden door zes West Betuwse kunstenaars ’s ochtends en ’s middags in totaal twaalf workshops gegeven aan de leerlingen. Het resultaat van deze workshops wordt gepresenteerd in een eindproject op de Lingeborgh.

De brugklassers maken kennis met diverse kunstdisciplines, technieken en uitingsmogelijkheden.

Na de pilot van vorig jaar is er een groeiende samenwerking ontstaan met lokale kunstenaars, Welzijn West Betuwe, de scholengemeenschap de Lingeborgh en het Collectief West Betuwe. En daaruit is dit initiatief weer ontstaan.

De kunstenaars:

  • Dik Kusters gaat met de leerlingen naar zijn expositie in ‘De Pluk’ in Geldermalsen, bekijkt en beschouwt met hen de expositie en gaat vervolgens met hen naar school voor een workshop van twee uur. Techniek: aquarel.
  • Aukje Rammelt en Saskia van Herwaarden vertellen wat een collage is en laten enkele voorbeelden van collages zien, bijvoorbeeld van Picasso. Dan maakt ieder een snelle schets en gaat iedereen al knippend, scheurend, plakkend en vouwend aan de slag. De resultaten worden als ‘takken-mobiel’ opgehangen voor het eindproject.
  • Frans Hoeben geeft workshops fotografie met als thema ‘point of view’ ofwel ‘het is maar net hoe je het bekijkt en waar je staat’. Hij geeft een PowerPoint presentatie met voorbeelden en daarna enkele praktijkopdrachten, waarbij de leerlingen hun eigen smartphone kunnen gebruiken.
  • Rob Meij behandelt eerst theorie over wat goed is en wat fout in de fotografie. Vervolgens gaan de leerlingen naar buiten (bij goed weer) met een opdracht. Daarna zoeken zij zelf hun beste foto uit en vertellen ze waarom ze dat vinden.
  • Laura Krah maakt samen met de leerlingen fantasiewezens met gemengde technieken. Enkele leerlingen maken een achtergrond. Anderen schilderen, maken eventueel een collage, tekenen, werken met ecoline etc. Ze maken lichaamsdelen, die worden uitgeknipt. Dan kan er gepuzzeld worden om hiervan verschillende fantasiewezens te maken. Deze worden op de achtergrond die door de andere leerlingen is gemaakt, geplakt.
  • Nathalie Gerrit-van den Hof is kunstenaar en cultuurcoach. Zij gaat aan de slag met vlekken. Vlekken zijn vooral heel irritant en vervelend. Gelukkig kan je met kunst ook aan vlekken een positieve draai geven. Wat zie je in vlekken? Wat kan je creëren?  De kinderen gaan twee dimensionaal aan de slag met hun fantasie. Uiteindelijk wordt het een mooi product dat anderen hopelijk aan het lachen maakt of juist fraaie fronzen bezorgt.
Deel dit bericht in je netwerk