Terugblik bijeenkomst Collectief 4 juni 2022, Heemtuin Geldermalsen

Het was weer een fijne Collectief-bijeenkomst met een gevarieerd programma, op de zomerse zaterdagavond 4 juni in De Heemtuin. Als je meer over een bepaald item wilt weten of contact op wilt nemen met de sprekers of performers: de contactgegevens staan erbij.

Jur van der Lecq heette de aanwezigen welkom namens het bestuur van het Collectief. De website van het Collectief is in de maak, daarover de volgende keer meer.

Het Poëzieproject:  Er zijn al enkele ideeën binnengekomen, maar sommige mensen hebben meer tijd nodig. We hebben besloten de deadline voor het inleveren van een plan uit te stellen tot 1 september 2022. Voor meer informatie over het project: info@collectiefwestbetuwe.nl

Vervolgens vertelde Hans Vernooij over het kunstfestival Ode aan de Linge, dat op deze plek later dit Pinksterweekend van start ging (voor meer info odeaandelinge.nl en een korte terugblik www.hetkontakt.nl/regio/westbetuwe/315723/ode-aan-de-linge-festivalbezoeker-trekt-zich-niets-aan-van-regen.

Joke van Vrouwerff vertelde als scheidend voorzitter (ze is nu wethouder) van de sKCWB(stichting Kunst en Cultuur West Betuwe) over het werk van de stichting. Naast diverse andere routes door de gemeente, is er nu ook een route langs de (voormalige) kastelen in West Betuwe. Meer info skcwb.nl.

Mark van Dooren, directeur van de Gelderlandfabriek, gaf een toelichting op het Cultuur- en Erfgoedpact Rivierenland (cultuurpactrivierenland.nl), waarin gemeenten en provincie samen werken aan de versterking van kunst, cultuur en cultuurhistorie in de Gelderse regio’s. Mark riep de aanwezigen op om met goede ideeën te komen, dus voel je aangesproken!

Vervolgens kregen we een vermakelijk en leerzaam mini-college over het Betuws dialect van Aart Kusters, waarin met name ‘kunstemakers’ er verbaal van langs kregen.

Er was ook weer een filmportret, gemaakt door de Docugroep van het Collectief, bestaande uit Rob Meij, Wil Keune en Gerrit Visser. Deze keer was de Deilse schilder Hans Beringen, die deze maand zijn 80ste verjaardag viert, de hoofdpersoon. De video is hier te zien.

Tot slot kondigde Dinie van Oort haar voorstelling Open – Over de dood aan (zie toneelgroep-t-jater.nl voor de speellijst) en vertelde beeldend kunstenaar Dik Kusters over de International Watercolour Society, de ‘club’ van aquarellisten, waarvoor hij pas naar Italië reisde. Veel mooi werk van Nederlandse leden op iwsholland.nl.

De muziek was van Roelof Krijgsman (gitaar, accordeon), Anneke Galema (zang), Sacha Kopperts (dwarsfluit). Dick Holman zong bij de nazit nog zijn Heemtuinlied, begeleid door Roelof en Sacha.

Na afloop vonden de aanwezigen elkaar langs de Linge voor een drankje en een goed gesprek, terwijl de zon beeldschoon onderging. 

De volgende bijeenkomst is in september. De datum moet nog vastgelegd worden, dus dat hoor je nog van ons. We zijn hiervoor nog op zoek naar een mooie locatie, met een buiten- en binnenruimte…  
Heel graag tot de volgende keer! Heb je ondertussen ideeën of plannen voor mooie projecten, of wil je meehelpen met organiseren bij het Collectief, meld je bij ons, je bent van harte welkom!

Deel dit bericht in je netwerk