Terugblik Collectiefavond 4 maart 2024 in Asperen

Dans, Poëzie en meer tijdens een goed bezochte bijeenkomst in Dorpshuis Asperen!

Rob van Ooijen, een veelzijdig ondernemer uit Asperen, presenteerde de avond. Als eerste kondigde hij Ton Kleyn aan, die zijn Betuws Boerenlied heeft ingebracht bij de verkiezing van het West Betuws lied. Een echte ‘meezinger’, maar wel met een serieuze ondertoon.

Daarna was er een presentatie van drie kunstenaars die samen hebben geëxposeerd in de Synagoge in Buren: Saskia van Herwaarden, Laura Krah en Aukje Rammelt. Hun boodschap was dat dit een prachtige expositieruimte is die ook heel veel mensen trekt. Buren is een toeristisch stadje en de synagoge is een geliefde plek om een bezoek aan te brengen. Een aanrader dus om daar je werk tentoon te stellen.

9b12afb3 2312 4f4f bb71 988580ac07b5

Willemijn Simon van Leeuwen, directeur van het GeoFort, gaf ons een kijkje in een bijzonder initiatief: scholen en zo’n 40 junior klimaatburgemeesters binnen de gemeente zijn aan de slag om kunst te maken rondom het thema ‘Toekomst van de planeet aarde’. Zij had een kunstwerk bij zich om te laten zien wat er al is gemaakt door de kinderen. Een enorm doek opgespannen in een raamwerk met de kaart van Europa verbeeld door middel van oude kleding én een dameslaars. Het laat zich raden voor welk land die laars stond. De kunstwerken worden gepresenteerd op de junior Prinsjesdag, de 2de dinsdag van september, tegelijk met het presenteren van de junior troonrede. Willemijn doet een oproep aan de aanwezigen om te helpen met de workshops. Voor meer informatie: willemijnsvl@geofort.nl

6e757fbf 6c58 4244 973b f6f4526567f8

Rob van Ooijen interviewde de Oekraiense kunstenares Hanna Nalyvaiko. Hanna woont in Asperen en maakte een muurschildering in Leerdam, samen met haar partner Mykyta Shvets. Deze muurschildering was een vervolg op een eerder gemaakte schildering door Thea Zweije. Thea vertelde kort over dit kunstwerk en haar kennismaking met Hanna, waarna Rob met hulp van Khrystyna Oparyk, onze tolk, het gesprek voortzette met Hanna en Mykyta. Zij gaven een toelichting bij de beelden die zij toonden van hun werk in Nederland, maar ook van wat zij eerder maakten in Oekraine. Het publiek was onder de indruk van dit veelzijdige duo. Hanna en Mykyta willen graag kennismaken met meer West Betuwse kunstenaars.

De documentairegroep van het Collectief vertoonde uit de reeks videoportretten die worden gemaakt van kunstenaars uit de gemeente West Betuwe, het recent gemaakte portret van Marty Krielen uit Beesd. De kunstenaar was zelf ook aanwezig in de zaal en presentator Rob stelde hem nog even voor.

08657299 9473 486d aca6 caa1b0ddbc68 1

Ennio Drost, dichter en danser uit Asperen, vertelde bevlogen over zijn dansschool, hoe die tot stand was gekomen en over zijn gedichten. Daarna nam hij ons samen met vijf leden van zijn dansgroep mee in hun leefwereld van woord en dans. In juni is dansgezelschap ‘KunsThuis van Kleine Broer’ te zien met een optreden in de Pluk in Geldermalsen. Houd de agenda op de website van de Pluk in de gaten!

3dfd3b23 ab01 4eb7 b8f1 397a33679fa7

Ton van Vlijmen vertelde ons over de theatervoorstelling ‘Wat Blijft’ in Tricht, in het kader van de grote 3-delige theaterproductie ‘Stroom’. In de maand september is er, naast Tricht, in Tiel een voorstelling gemaakt met het thema: ‘Wat komt’ en in Culemborg een voorstelling met het thema: ‘Wat gaat’. Ton doet een oproep voor een kunstenaar die meehelpt het decor van textiel vorm te geven. Voor meer informatie: t.van.vlijmen@kpnmail.nl

Bij het item: Zeggen-vragen-delen, waarbij de aanwezigen een mededeling kunnen doen, of een oproep, of iets vragen, kwam het volgende naar voren:

c6d182ea 8428 4f64 a85a 90b35ca2bb9e 1
  • Gabri Wijnakker van Welzijn West Betuwe kondigt het evenement Betuwe Jam aan, op 21 en 22 juni 2024, tijdens het festival voor leefbaarheid en vitaliteit. Iedereen welkom! Als je hieraan wilt meewerken neem contact op met Gabri: gwijnakker@welzijnwestbetuwe.nl
  • José de Jong van toneelgroep Elckerlyc nodigt ons uit, door middel van het spelen van een kleine scène, voor een theaterstuk van Paul Haenen ‘Laten we het vieren –  Happy Anniversary’. Te zien in de Pluk op 19, 20 en 21 april: www.toneelgroepelckerlyc.nl
  • Nicolaas Groenendijk heeft nog plaats voor zijn workshops keramiek in Asperen. Meer info: saalicon@gmail.com
  • In het Stroomhuis in Neerijnen is weer een mooie expositie te zien van 5 kunstenaars uit Zaltbommel.
  • Melvin Könings nodigt ons uit om kunst- en cultuurinitiatieven te ontwikkelen in verband met het 5-jarig bestaan van de gemeente West Betuwe en de hiervoor beschikbare subsidie van de gemeente. De gebiedsmakelaars kunnen ons hierbij van dienst zijn.
  • Ineke van Beuzekom maakt ons enthousiast voor het CaVa projectkoor, dat samen met een kinderkoor op 29 maart een uitvoering verzorgt in de Poorterij in Zaltbommel. Zie: www.collectiefwestbetuwe.nl

Nog twee nabranders:

  • Stichting Kunst & Cultuur West Betuwe organiseert de Zomerweek, die start op 15 juni. In die week organiseren zij workshops Fotografie voor leerlingen. De gemaakte foto’s zouden dan tijdens de Winterweek in december geëxposeerd kunnen worden in De Pluk. Gevraagd: fotografen die deze workshops willen verzorgen in de week van 17 t/m 21 juni. Voor meer informatie: info@skcwb.nl
  • Save the date! CultuurPlatform Culemborg organiseert een bijeenkomst op maandag 8 april om 20.00 uur bij de Gelderlandfabriek, inloop vanaf 19:30 uur. Meedoen is de Kunst staat centraal op 8 april. En verder onder meer: er is een Innovatiebudget, er is een Gelderse Makersregeling, er is scholingsaanbod. De nieuwe Makersregeling wordt gepresenteerd door het Cultuurfonds Gelderland. Je kunt meteen een korte pitch opnemen als je dat wilt! En crowdfundingsplatform VoordeKunst biedt een opleidingstraject aan om je wegwijs te maken in crowdfunden. Wil je je komst aanmelden bij Cultuur Oost? via deze link graag.

We kijken terug op een goed bezochte avond met een zeer divers programma onder leiding van een geweldige presentator. Veel dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt!!

Voor inlichtingen over het bovenstaande en over het Collectief: neem contact op met info@collectiefwestbetuwe.nl. En kijk ook op www.collectiefwestbetuwe.nl.

De volgende Collectiefavond staat voorlopig gepland op donderdag 6 juni.

Alle foto’s zijn gemaakt door Wil Keune.

9d2014b1 2f5d 4a1a 80ea bd8377e9e5f8 1

                                                                                           

Deel dit bericht in je netwerk