WAT BLIJFT – VERHALEN VAN TRICHT – van 7 september t/m 5 oktober 2024

Maand vol culturele activiteiten over het verleden en de toekomst van het dorp

Van zaterdag 7 september t/m zaterdag 5 oktober vindt in Tricht een reeks culturele activiteiten plaats waarin het verleden en de toekomst van het dorp centraal staat.

opening

‘Wat Blijft’ wordt op zaterdagmiddag 7 september geopend door burgemeester Servaas Stoop. Verzamelen om 13.30 uur in het Dorpshuis met koffie, thee en koek en om 13.55 uur wandelen naar de Sint Pieterskerk. Om 14.10 uur de opening van de tentoonstelling in de Sint Pieterskerk, het startsein voor de winkeltjesroute, de onthulling op de Belder van het eerste bord van de Tijdlijn en vervolgens een wandeling langs alle borden naar het IKC BinnensteBuiten.

wat blijft affiche 2024 media (002)

‘Wat blijft’ is onderdeel van STROOM, een initiatief van het Cultuur- en Erfgoedpact Rivierenland. Zij riepen theatermakers op om een voorstelling te maken met en over de inwoners van Rivierenland. De Trichtse theatermakers Greet Mertens en Ton van Vlijmen, eerder medeverantwoordelijk voor de succesvolle voorstellingen ‘Het Water komt’ (2015) en ‘Wind’ (2017), besloten zich aan te melden. Greet Mertens schreef en regisseerde de intieme muziektheatervoorstelling ‘Wat Blijft’, die op donderdag 26 september in de Sint Pieterskerk in première gaat. Een voorstelling met twee acteurs, vier muzikanten en een bankje in het bos, die twee keer op een avond gespeeld wordt

de voorstelling

‘Wat blijft’ vertelt het verhaal van een pluimveehouder die op een keerpunt in zijn leven staat. Hij zoekt zijn toevlucht in het bos, waar hij niet alleen troost vindt, maar ook een heleboel vragen. In deze curieuze ontmoeting tussen de man en het bos, wordt duidelijk dat hij niet de enige is die zich in een crisis bevindt en dat het nog niet zo makkelijk is om elkaar te vinden in tijden van nood.

‘Wat blijft’ gaat over gehecht zijn en de pijn van verlies. Het verlies van een toekomst en hoop voor die toekomst. Want wat geven wij door aan volgende generaties?

In Culemborg (‘Wie komen’) en Tiel (‘Laat gaan’) zijn vergelijkbare projecten opgezet. Het overkoepelende thema van de voorstellingen is STROOM. Want niet alleen het water, ook de mens is voortdurend in beweging. Mensen komen in beweging door rampen als oorlog of overstroming, maar de mens verplaatst zich ook vanwege liefde of werk. En waar voor de een die beweging groots is, bijvoorbeeld door de verhuizing naar een ander land, is voor de ander de verplaatsing naar een dorpje verderop al een hele verandering.

Wie komt er? Wie blijft? Wie gaat? En wie laat los?

Wat beweegt je, wat drijft je, waar beweeg je naar toe.

verhalen van Tricht

In Tricht wilden we ons bij het beantwoorden van deze vragen niet beperken tot het maken van een voorstelling. ‘Wat blijft’ is verbreed tot een project waarin we met een reeks andere activiteiten kijken naar het verleden en de toekomst van Tricht. Geinspireerd door het idee van ‘goed voorouderschap’ kijken we ook naar hoe we het leven in Tricht nu vormgeven en wat wij met elkaar door willen geven aan toekomstige generaties.

de tijdlijn

Een in het oog springend deel van de activiteiten is de zogeheten Tijdlijn: een korte wandeling die ons langs de geschiedenis van Tricht voert. Geschiedenisleraar Jaap Stegers en Ton van Vlijmen kozen twaalf periodes of gebeurtenissen die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van Tricht. Daar schreven ze twaalf verhalen bij, die door Illustrator/animator Rik van den Broek werden voorzien van beeld. Daarvoor riep hij de hulp in van Artificial Intelligence. De geschiedenis verbeeld met de middelen van de toekomst.

tentoonstelling in de Sint Pieterskerk

Door samenwerking met de Omgevingsdienst Rivierenland en het Regionaal Archief Rivierenland is er een kleine tentoonstelling te zien in het koor van de St. Pieterskerk. Prehistorische voorwerpen, foto’s, filmfragmenten, tekstjes en kaarten geven een beeld van het leven van de oudste bewoners van Tricht en omgeving. Een bijzonder object zal voor het eerst te zien zijn voor publiek: een zogenaamde geslepen stenen en gepolijste Fels Oval bijl.

speurtocht naar de winkeltjes van de vorige eeuw

Speciaal voor ‘Wat blijft’ heeft dorpsgenoot Arnold van Gelder alle winkeltjes in Tricht vanaf ca. 1900 in kaart gebracht. En wat blijkt? Voor je dagelijkse boodschappen hoefde je eigenlijk Tricht niet uit. Je had er bakkers, ja, zelfs meer dan een, en dat gold ook voor de slagers, kruideniers, melk- en olieboeren. Er was een verfwinkel, een kapper, een schoenmaker, een meubelmaker, een eierhandel en een kolenboer. Tientallen kleine winkeltjes. Vanaf 7 september zijn ze weer voor iedereen zichtbaar in het straatbeeld.

Arnold van Gelder vertelt (17 september – Dorpshuis)

Zo’n twee jaar geleden vertelde Arnold in een bomvol dorpshuis allerlei wetenswaardigheden, feitjes en anekdotes die hij tijdens zijn geschiedkundig onderzoek te weten was gekomen over de huizen en bewoners van de oneven nummers van de Kerkstraat. Op deze dinsdagavond presenteert hij de inzichten van zijn onderzoek naar de ‘even’ huisnummers van diezelfde straat.

het Tricht van de toekomst (10 september – Dorpshuis)

Op deze avond praten we met elkaar over het Tricht van de toekomst. Wat is goed voorouderschap? Wat willen wij aan toekomstige generaties doorgeven? Als je dat samen met dorpsgenoten wilt onderzoeken ben je van harte welkom. De avond wordt begeleid door trainer/coach Lotte Huijing.

wat blijft plekberaad kleur 2024

Voor uitgebreide informatie over alle activiteiten, speeldata van de voorstelling en kaartverkoop kun je terecht op de website: www.wat-blijft.com

Deel dit bericht in je netwerk

Plaats een bericht

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *