Theatervoorstelling over jonge statushouders en jonge vluchtelingen: Will We Ever Be Free ?

‘Will We Ever Be Free?’ is de titel van de jeugdtheatervoorstelling van de T-jater Stars uit Geldermalsen, die te zien is op zaterdag 24 juni 2023 in Zinder in Tiel, van 20:00 tot 21:15 uur.

In het verhaal van deze voorstelling komen vijf jongeren uit vijf verschillende landen elkaar tegen in de tuin van iemand die druk bezig is met het experiment ‘Wat gebeurt er met planten die in het donker staan, hoe lang kunnen ze overleven zonder licht, en als ze aangetast zijn, hoe lang duurt het herstel dan en waar ligt de grens tussen herstelbare en onherstelbare schade?’. Ze kennen elkaar niet, maar alle jongeren zijn daar op uitnodiging van Joud. Maar wie dat is, dat weet niemand. Zittend rondom een vuurkorf praten de jongeren vooral daarover: de mysterieuze uitnodiging van de persoon die niemand kent.
Soms staat de tijd stil en schuiven er flarden van verhalen voorbij; verhalen over onderdrukking en oorlog, over marteling en levensgevaar, over vluchten. Ergens tussen daar en hier zijn deze jongeren zichzelf kwijtgeraakt, en niet allemaal hebben ze zichzelf even snel en gemakkelijk weer teruggevonden.

Het verhaal gaat over de soms kleine, maar altijd intense herinneringen van kinderen en jongeren die uit een oorlog gevlucht zijn, over wat zij in de oorlog en tijdens het vluchten naar Nederland hebben meegemaakt. Wie weet er dat er online computergames voor kinderen zijn, die werken als een valstrik om de ouders op te sporen? Wie weet hoe het is om buiten op straat te lopen terwijl je weet dat er overal scherpschutters op daken staan? En wie kent de nachtelijke tocht door een moeras, waarbij je gedood zou worden, als je gezien werd?

Het verhaal van deze voorstelling is gebaseerd op de gesprekken die in de afgelopen zomer hebben plaatsgevonden met verschillende tieners, uit o.a. Syrië, Turkije, Oekraine, Oeganda en Zuid-Afrika. Het stuk gaat ook over hen en laat hun herinneringen aan hun thuisland zien – in die zin kan de voorstelling confronterend zijn – en hun zoektocht naar zichzelf, wanneer ze eenmaal in hun nieuwe, veilige land zijn aangekomen.

De T-jater Stars bestaat uit een kleine groep enthousiaste jongeren in de leeftijd van 9 tot 16 jaar, die bij elkaar gekomen zijn om onder leiding van regisseur Dinie van Oort de voorstelling ‘Will We Ever Be Free?’ te maken. Dit project met een boodschap wordt financieel ondersteund door onder andere de provincie Gelderland, de gemeente West Betuwe, het Rivierenlandfonds en het fonds Wij Doen Mee. Deze voorstelling is onderdeel van het project ’Will We Ever Be Free?’: het bevrijdingsproject over oorlog, onderdrukking, vluchten en thuiskomen. Bij dit project horen, naast deze jeugdtheatervoorstelling ‘Will We Ever Be Free?’ ook de voorstelling ‘De Dictator – Inside The Mind’ door Toneelgroep T-jater, en de outdoor escape game ‘Escape De Betuwe’. Alle activiteiten en voorstellingen vinden plaats in mei en juni 2023.

‘Will We Ever Be Free?’ is te zien op zaterdag 24 juni in Zinder in Tiel. De voorstelling begint om 20:00 uur.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.toneelgroep-t-jater.nl

Deel dit bericht in je netwerk

Plaats een bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *